Om generalister och specialister

Bartek (00:03)
Hallå, kompilator höll jag på att säga men det är ju helt fel modemodement i det här med mig.

Patrik (00:08)
Åh herregud.

Anders (00:09)
Nu tar vi det lugnt här.

Och jag heter fortfarande Anders.

Patrik (00:18)
Och jag heter Patrik.

Bartek (00:19)
Trevligt. Jag är lite rosslig. Jag var i London i helgen. Och såg 4 .000 nakna människor cykla förbi Buckingham Palace. Det var inte där för att se. Man skulle kunna tro det men nej. Vi gick förbi Buckingham Palace för att kryssa av det från bucketlisten. Plötsligt drökte upp 4 .000 nakna britter. Det var någon...

Patrik (00:32)
Var det därför du åkte dit?

Bartek (00:49)
Naked Bike Ride International, la la la. Men det gjorde... Jag kan säga att Buckingham blev mycket mer fästlig än vad den hade varit annars.

Men jag har varit i London och jag har sågit på ett hotell som hade en AC som hade två lägen 40 grader eller minus 5 grader. Så vi valde minus 5 och nu är jag jätterosslig så jag kommer att muta mig själv. Tid och otid.

Jo men jag har förslag på ämne till idag och det är generalist vs specialist. Bakgrunden till det är att jag nu fick jag lite förlängt men när jag kom på det här ämnet så var jag inte förlängd i höst och behövde börja söka uppdrag och började putsa på mitt konsult CV. Förresten hint hint har ni behov av en

Gnellig .net utvecklare så vet ni vart ni kan nå mig. Gnellig .net utvecklare .et .mode .mode .se

Jo men jag började fundera. Jag håller på med det här i 20 år och jag har varit lite all over the place. Jag är mest Windows och mest webb men jag har ingen liksom... Jag är inte som Daniel Stenberg som har jobbat med curl i 25 år. Punkt. Och ingenting annat. Utan jag har en väldigt diffus profil känner jag.

Jag undrar vad era tankar om det är. Ska man försöka nisha sig eller är det bättre att vara en bred generalist?

Patrik (02:48)
Mm.

Jag också funderar lite på det här faktiskt. Men frågan är...

Är det någon som inte är specialist egentligen? Allting är så brett liksom. Det är omöjligt att man kan lite om allt. Någonstans är man väl ändå...

specialist tänker jag. Men jag förstår vad du menar.

Bartek (03:16)
Det vore skönt att kunna säga att jag är en certifierad Azure DevOps -människ. För det är supernischat och jag vet... Jag är en väldigt specifikt formad pusselbit som passar i ett väldigt specifikt pusselbits hål. Men just nu känner jag mig som en ganska blobbig pusselbit som kan passa i lite alla möjliga pusselbits hål men inte perfekt i något av dem.

Patrik (03:31)
Mm.

Det var som ett jättetråkigt pussel.

Bartek (03:47)
Hahaha

Det är den där safe -kartan. Här är en pusselbit i safe.

Patrik (03:57)
Det är din självbild, det är så du ser dig själv. Som en pusselbit i en safe -karta.

Bartek (03:58)
Hehehehe

Jag har den där no blob hug. Ja. Nej, men det finns en annan aspekt också som jag funderat över och det är.

Om man är specialis... Om man är nischad slash specialiserad så... ...akumulerar man kunskap på ett annat sätt än om man är generalist och... ...behöver börja om på nya saker för att man hoppar mellan olika domäner och olika tekniker så man...

Det känns lite som att man börjar dem från scratch för varje projekt.

Jag drar det här till sin till liksom till jag överdriver lite för argumentationens skull men.

Anders (04:45)
Ja, nej. Förlåt.

Bartek (04:55)
Ja, det är min pitch för dagens ämne.

Anders (05:00)
Jag gillar pitchen och ämnet. Jag ser mig nog absolut som en generalist. Samtidigt vet jag ju att om någon satte mig på att bygga en modern webbsida så skulle det nog ta ungefär minst ett par månader för mig att känna att jag är lika bekväm med det som att bygga en backend service eller till och med mer än ett par månader.

Men så som du säger, Patrik, vi är väl alla specialister på någonting. Det är ju ett specialistyrke till och med vi jobbar inom och sen har vi ju olika liksom nischar som front -end och back -end och även då inom back -end och olika språk. Alltså det är ju... Man är ju specialiserad, men det finns ju alltid en till nivå av specialisering. Det är väl en intressant fråga var på den specifiktighetsskalan...

Är man mest effektiv, attraktiv som anställd, som konsult? Var kan man bidra mest och hur får man lättast jobb och så vidare? Jag vet inte själv var man borde ligga där. Jag brukar alltid liksom... När jag läser om att prata med någon som uppenbart är extremt duktig på någonting som är hyper inne på kompilatorer eller på...

nätverksprogrammering eller någonting sånt så känner jag att shit vad jag kan jag kan ju van ingenting om någonting jag kan bara skriva liksom if if och typ class det är det jag kan skriva men jag brukar alltid på något sätt trösta mig själv med att om jag är lite journalist är flexibel liksom i vad jag tycker om att göra vad jag kan göra och dessutom är jag duktig på att passa in i team att vara liksom en del av en större process

tolka domän, krav, prata med människor, allt det där som inte är hypertech -specialisering men som ändå kan väl ses som någon slags specialisering på ett sätt. Sen tror jag att det där är lite skitsnack inför mig själv liksom för att känna att jag visst är bra på någonting. Men jag tycker verkligen att man träffar ju väldigt många fler generalister än vad jag skulle säga är sanna specialister.

Bartek (07:21)
Jag behöver sätta mig ner så jag ber om ursäkt om min stol knarrar. Det var en sak där som du sa som jag reagerar på. Det är att...

Det ena är liksom specialist slash generalist för sin egen skull slash kontra hur attraktiv man är på arbetsmarknaden. Och det är...

Det är en ganska riskabel strategi att vara för specialiserad. Jag tänker på alla de här YH -utbildningarna som har pumpat ut React -utvecklare. Och plötsligt tog React -jobben slut. Och då sitter de där med sin spjutspetskompetens inom React -utveckling och det finns inga jobb.

Anders (08:21)
Nej, det gäller kanske även vissa äldre tekniker. Jag har jobbat med både som anställd och med konsult som kommit in som är data vas optimeringsexperter. Den kunskapen är ju inte så att den är irrelevant eller inaktuell men det har skett en skiftning kring både att DB admin som yrke är ju inte så vanligt längre.

Men även att prestanda och optimeringar. Visst att de är svårt och det är jätteviktigt ibland att frysa företag. Men de flesta tjänster idag som byggs kräver ju inte en inbiten DB -tonte som kan sköta den där lilla trädgården från dag ett, som det var förut. Man kan bara spinna upp en endast större RDS -instans eller vad det nog heter, på något mål någonstans och oftast hjälpa.

oftast räcker det. De människorna finns ju kvar och de kostar ju skitmycket att hyra innan de väl behövs. Men även det tänker jag är en sån där specialisering som man får aktivt för att hamna i, att man sitter kvar i tekniken och tänker att det blir färre och färre som gör det här, därför blir min kunskap mer och mer värd. Och det stämmer ju så länge kunskapen är önskad, men vid någon punkt kommer den ju ersättas, eller potentiellt i alla fall bli mindre.

central i de flesta IT -processer.

Patrik (09:54)
Men jag funderar lite på om vi inte alla är lite specialister. Jag tycker att det är bra att vara generalist på något sätt. Det är jättedumt att gå en tvåårig KU -utbildning och specialisera sig på React, ett specifikt ramverk. Kanske inte förstå grunderna.

jättebra och sen finns det inga jobb. Men samtidigt så liksom om jag tänker på Bartek till exempel. Du har snackat mycket om att du har gjort massa grejer i Azure och du har blivit ganska bra på det. Anders du har gått från .NET till Go. Alltså är det inte lite så att man alla har någon form av specialisering och att

Förstår ni vad jag menar? Alltså att man kanske i grunden är någon form av generalist men att man samtidigt har en, alla har en specialisering. Någonting som man är lite bättre på och som man är lite mer intresserad av än allt andra.

Bartek (10:55)
Mm.

Insyn i vad som håller på att hända här. Vi håller Hacker News First Principles återuppfinna T -shaped.

Anders (11:14)
Jag tror det.

Precis det jag skulle säga faktiskt. T -formade personligheterna. Men det är väl lite, det tycker jag stämmer ganska bra. Det är väl mer frågan då, hur bred är den översedda noteret och hur lång är pinnen ner? Och det kan man skifta över tid mellan personer.

Patrik (11:23)
Hehehehehe hehehe he

Bartek (11:36)
Mm.

Patrik (11:40)
Ni får nog dra den där grejen för mig för jag tror jag har missat den. Jag skrattade med för att jag inte skulle känna mig utanför. Haha, T -shaped. Nej, men det är någonting som jag har missat. T -shaped.

Bartek (11:43)
T -shaped.

Hahahaha

Anders (11:48)
Hahaha!

Bartek (11:55)
Man ska ha en bred bas och så ska man vara djup på någon liten del av sin...

Patrik (12:01)
okej. Det gör ju känsla.

Bartek (12:02)
som ett t liksom. Vilket är konstigt egentligen för att jag förstår inte varför den grafen ska peka neråt, den borde peka uppåt men det finns inget bra.

Patrik (12:05)
Mm.

Mm, jag hade nog valt en annan bokstav. Kanske ett... Jag vet inte. Något med en bred bas, inte en bred topp. Men... Mm.

Bartek (12:20)
Ja, precis. Eller...

Anders (12:22)
B, B -shaped. Alltså, lower case B -shaped. Jag vet inte riktigt vad man... L -shaped kanske, i och för sig.

Bartek (12:28)
Eller, men jag tror att... Ja... Jag tror att det är för att man go deep på någonting.

Patrik (12:29)
L -shaped.

Anders (12:35)
Ja.

Patrik (12:36)
Mmm.

Bartek (12:38)
Rent konkret så när jag satt med min profil och det är en tanke som jag haft ett tag sedan typ Google har börjat dala, nu ska vi se om jag lyckas dansa runt ämnet tillräckligt bra, på grund av anledningar som vi inte kan prata om i den här podden.

Anders (12:39)
Khm!

Bartek (13:08)
så börjar Googles sökresultat bli sämre och sämre.

En ganska stor del av min specialisering handlar om CMS och publika sajter. Jag tror att publika sajter kommer att bli mindre och mindre viktiga på sikt. Speciellt SEO -optimerade sajter.

Så jag känner att jag behöver byta häst. Jag behöver byta mitt fokus på min specialisering.

Anders (13:52)
Jag har förstått vad du menar, jag tänker att...

Att vara go -killen, att vara Azure -killen eller att vara DuckDB -tjejen och så vidare. Det är bara en helg och en bok ifrån det för de flesta som är utvecklade. Man bryr sig om någonting. Man börjar läsa på om det och börja använda det jobbet. Om man har ambitionen att lära sig om det blir bra på det så krävs det ganska lite för att komma över det genomsnitt som de flesta av oss har.

kunskapen på vad gäller typ allt i hela världen. I snitt kan vi lita om allt inom IT. Det räcker ofta att man bara läser en bok och bryr sig lite. Så ligger man där och ligger före alla andra. Man får ett nysprev där det står att det finns en ny index typ. Så är man värsta, liksom, whiskhidden inom DB plötsligt.

Bartek (14:44)
Var det en artikel eller en tweet eller någonting? Någon som typ läst en SQL -bok och plötsligt var de SQL -guren på sitt jobb och de var typ...

Anders (14:54)
Jag tror att det var en tweet om första dagen på jobbet, någon som läste en bok och sen blev han SQL -killen. Jag tror att det är ganska sant. Därför tror jag att även vad gäller din oro eller din fundering, jag tror inte att det är så långt bort. Man har ju den här bekvämligheten som jag pratade om i förra.

Bartek (14:57)
Mm.

Mm.

Anders (15:17)
eller föreförade männen var att jag inte skulle skriva Html på jättelång tid. Så när jag ska göra det så blir jag bara så här, vad ska jag skriva för taggar? Men det tar ju liksom någon vecka för mig. Jag kommer ju att fatta och minnas alltid där, få tillbaka den vitlande kunskapen eller känslan för det kombinerat med att man har vana, att man har vana vid att läsa om tekniker och sätta in en ny teknik. Så man kan liksom komma att fatta. Så jag tänker mig att så länge inte du går från att vara .NET.

Content driven developer till att bli så här, nu ska jag börja liksom skriva system plumbing i C. Utan man tar ett litet lateralt steg. Jag tror inte att det är så svårt att flytta sin specialisering.

Bartek (15:59)
Mm.

Mm.

Anders (16:09)
Om man är helt ny och bara har ett enda djupt te och ingen bas alls, då är det otäckt. Då är det mycket svårare att flytta sig lite. Om man inte vet hur man skriver JavaScript utan att använda JSX, då är det svårare.

Bartek (16:26)
eller hur man navigerar filträdet på hårddisken.

Anders (16:29)
Mm.

Patrik (16:35)
Jag vet inte hur ni är men jag tycker det är det som är lite roligt med vårt jobb. Det är att man kanske har ett hum om någonting och sen kastas man in i ett projekt. Och jag har alltid haft svårt för att bara acceptera att man skriver sådär och då blir det bra. Jag känner att jag hela tiden vill förstå vad det som händer. Så varenda gången som en sak händer så...

Så köper jag en bok och så läser jag den och sen gräver man djupare och djupare i det som man arbetar med. Så... Jag vet inte. Hur funkar ni likadant eller?

Anders (17:22)
Jag önskar att jag gjorde mer så tror jag. För alla gånger jag gör det så har det liksom ganglat mig och det känns bra.

Patrik (17:32)
Mm.

Anders (17:32)
Det är också svårt att veta. Jag brukar säga det här att klassiker är klassiker av en anledning. När man väl satt sig ner och läste någon sån här gammal, en Stringberg -roman i skolan när man var 15, tvingades göra det. Så tyckte jag att det här är skitbra. Det här borde folk känna till. Det är för att den är klassiker. Det finns någonting att vinna i mycket av det där. Jag tror även att det gäller att läsa de här böckerna. Att läsa de här...

Patrik (17:58)
Nörd!

Anders (18:02)
De här böckerna som man ska åka läsa av den nya boken som är 800 sidor om datadrivna utvecklings - eh, datadrivna kollektioner, så tänker man, det är inte relevant för det jag gör ändå, för jag gör ju det här med Redis och det blir det liksom. Men...

Patrik (18:13)
Men om du gör det där med Redis, känner du inte att du vill förstå hur Redis fungerar? Om du sitter med det varje dag?

Anders (18:28)
Jo, men det är en viss gräns.

Jag tror att jag tycker om teknik som man inte behöver känna att man måste förstå för att lita på, delvis. Men...

Patrik (18:40)
Jag vill inte förlita på men liksom nyfikenhet eller liksom.

Anders (18:43)
Ja, jag känner igen det men jag tror att du är mer sån än mig och också mer än Bartek tror jag spontant, eller?

Bartek (18:51)
Jag måste välja mina strider väldigt noggrant för jag är... Jag har en latent completionist drag av completionist. Om jag spelar ett spel så antingen så skiter jag i alla sidequests eller så måste jag typ depth first utforska alla sidequests. Så jag brukar bara göra...

Absolut minimum om jag inte är superintresserad eller verkligen vill lära mig. Jag kan inte minnas när jag läste en bok. En teknisk bok senast. Det måste vara typ ASB 2 .0.

Anders (19:38)
Men det där kanske också är lite en... Alltså hur man lär sig. Du är väl lite av en tittare, liksom du gillar videomaterial. Eller minns jag fel där? Bartek alltså.

Bartek (19:38)
Ja.

Ja, precis. Jag behöver ett konkret problem som jag kan... Jag är jättedålig på att titta på kurser, jag är jättedålig på att läsa böcker. Jag behöver ett konkret problem som jag kan lära och då lösa och hitta lösningen på. Och så fastar det. Och då byggs det upp någon slags mental modell av det som jag håller på med. Men jag tror aldrig jag har...

Aldrig ska jag inte säga, men på senare år har jag väldigt sällan satt mig och från grunder lärt mig någonting.

Anders (20:21)
Men intressant när jag hör dig prata om det här, när jag börjar tänka på att när jag gör saker på eget bevåg, typ om jag ska göra spel, då är det genuint kul att göra det från grunden. Inte så att jag börjar koda upp en GL, men att jag hellre sätter mig med ett enkelt grafik -lib och skriver go -code. Inte vett om det kommer bli bättre, för det kommer bli publicerat på tänksel. Men det är kul att skriva det från grunden, för att fatta mycket av grunderna.

Tvingas göra dem för det blir liksom en annan typ av belöningar på alltså här En cirkel studsar runt i Unity, yes, liksom. Vill man göra ett spel så är det bättre att använda spelmotor. Men förnöjet skulle jag absolut känna igen det där. Nu ska jag skriva en egen Markdown -parse, för det är roligt att göra det med min bloggprojekt. Men inom jobbet tror jag att jag är helt okej med att känna att det här funkar. Vi är färdiga.

Bartek (21:17)
Jag blev bränd ganska tidigt för jag var väldigt mycket djupet först människa. I början av min programmerings, inte ens karriär utan hobbyprogrammera. Men jag fick ett uppvaknande när jag gjorde mitt ex -jobb för jag och min kompis gjorde bara både, alltså på gymnasiet gjorde båda programmeringsuppgifter. Och jag skulle göra det från scratch, jag skulle skriva egna polygon.

Ritare i assembler, det skulle vara supersnabbt och jag hann typ inte längre än att göra en jättesnabb polygonritare. Min polare använde Allegro, någon spelbibliotek.

Patrik (21:58)
Ja, ja, Sean Hawgraves motor.

Bartek (22:03)
Ja, precis. Och han gjorde ett helt spel, det liksom... Det var ett fullt spelbart spel och jag hade typ polygonen som ritades upp slumpmässigt på skärmen. Och det var... Touche.

Patrik (22:17)
Men vem kunde rita upp polygoner snabbast?

Mm -hmm, mm -hmm.

Anders (22:25)
Tror ni att det är svårare att vara specialist? Och så kräver det högre intelligens eller högre förmåga. Är det liksom en mer sofistikerad sätt att arbeta som utvecklare?

Patrik (22:36)
Nej, tror inte.

Jag tror bara... ... nu försvinner Bartek.

Anders (22:44)
Det är kränkta min fråga tror jag.

Patrik (22:46)
Hehehehehe hehehe he

Nej, det tror jag inte det. Jag tror att det bara är...

Det kräver nog mer att vara generalist tror jag, på något sätt.

Anders (23:02)
Det krävs mer av vad journalist säger Patrik här, nu kommer Bartiligen i studion igen.

Patrik (23:06)
Nej, jag säger inte att det är så. Jag säger att det är en känsla jag har. Alltså att man måste ha koll på fler saker. Man kanske måste kunna sätta saker i rätt sammanhang. Förstå hur de hänger ihop. Hålla många olika saker...separerade.

Anders (23:25)
Jag ser en parallell i det där med hur jag ser på front -end och back -end utveckling. Nyligen har min utvecklade kollega som är front -end, som primärt har byggt allra front -end i tre år, börjat göra lite smågrejer i back -end och i Go. Front -end är en stor jakt, en klabb som det blir. Som är ganska komplex och svår att hänga med ibland. Mycket state hantering. Det är liksom en stor...

eller i alla fall ganska stor reakt applikation som liksom är byggd byggd men man lägger reda sig när man åker med tåget liksom startup style lite. Den är svåra att hänga med ibland för det går ju ändå saker det går ju inte så att det liksom är stopp men det är ganska komplext. Back -enden som understödjer fronten den är ju liksom bra mycket enklare på många sätt just för att det är lite mer så här

snävfokus för varje sak som görs i backenden. Det är ganska lite globala beroenden med state och utseende och det är inte så mycket användaråsikter och visuell konfig och sådant som krävs i en frontendapp ofta. Och det speglar nog lite min känsla kring generalist och specialist. Specialisering är på ett sätt mer kontrollerat. Det är lättare att lära dig alla regler och bli väldigt bra på någonting än att lära dig att leva den här oändliga

ytan av generalist kunskap, om man vill ta slut. Så känner jag lite kring frontend och backend. Att frontend är mycket mer öppet och därför jobbigt, många ser det så kladdigt. Det är svårt att säga till så här man gör bra frontend. Eller till och med säga att det här är en bra frontend kodbas. Medan backend tycker jag oftare känns tydligt i vad som är bra och funkar och hur det ser bra ut och inte ser bra ut. Lite av en konstig parallell kanske, men det är samma känsla av de här uppdelningarna.

Patrik (25:16)
Men nu ska inte jag vara sån och nu ska inte jag spåra ur det här diskussionsämnet men det är bara för att frontend är helt tokigt. Det är så här, hej! Kan du bygga ut min Gold Ruberg -maskin här borta? Vi behöver fler stekpannor. Eller mot jämförelse, hej!

Anders (25:23)
Varför nämnde jag frontend?

Det är den här stekpannesnurraren som går runt i luften här uppe.

Bartek (25:38)
Hehehehehe hehehe he

Patrik (25:46)
Kan du sortera mitt dokument skat?

Anders (25:50)
Ja men så är det ju lite men...

Patrik (25:51)
Finns färdiga mappar och lägga saker på rätt plats och det är lätt att få en överblick. Det är två skilda. Det ena är trasigt, det andra är inte trasigt.

Anders (26:06)
Okej, jag backar ifrån den jämförelsen. Så kan vi gå tillbaka till frågan till Bartek. Vad tror du att det är svårare att vara specialist eller journalist? Eller att det är någon gradskillnad eller att det bara är en typskillnad? Så att säga.

Bartek (26:21)
Jag tror att...

Jag tror att generalist är någonting för människor med yngre och mer plastiska hjärnor. Och ju äldre man blir och ju mindre plastisk hjärnan blir desto mer behöver man nisha sig för att det går inte att ha samma tempos när man var yngre.

Det kanske är min medelålderskris som skiner igenom. Men fördelen med att vara specialist är att man kan säga nej till saker. Nej, det här... Lästän, jag kan inte göra react. It's beyond my control. Jag kan inte underhålla två teknikstackar. Jag håller uppdaterade i huvudet, så jag väljer bort det här. Det kanske är specialist...

är att man väljer bort saker.

Anders (27:26)
Men jag tycker det finns en motsägelse i det. Jag känner igenom det du beskriver, men jag tycker det finns en motsägelse i det. För att på något sätt borde en person med 10 -20 års erfarenhet vara en bättre generalist än någon som har två års erfarenhet om man tänker på ålder och erfarenhet i branschen samtidigt. Så egentligen borde en äldre person vara en bättre generalist för att de har djupare kunskap att dra paralleller ur och liknande ur och lära sig ur för nya saker.

Bartek (27:52)
Absolut, för teknikbranschen är ju cyklisk men cykelängd på

18 år.

Patrik (28:03)
Men det blandar inte ihop generalism med erfarenhet också. Lite som Bartek, förlåt jag avbröt dig, men lite som du var på väg in i kände jag. Att saker går i cykler, man känner igen saker, men att det inte är samma sak som att plocka upp ett react. Men däremot kanske du vet det. För det här passar nog server -sider -rendering bättre. Förstår ni skillnaden?

Bartek (28:09)
Jajamän.

Ja precis, det jag tänker är att man kan... Om man har varit med en hel cykel så kan man säga aha det här är som X fast med Y istället. Det här vet jag hur jag ska... 2A binding, det hade vi i Fox Pro. Jag fattar hur det här hänger ihop. Typ, jag vet inte.

Patrik (28:32)
Även så.

Jag vet inte hur många gånger man återuppfinit korba senaste år, .net -remoting. Det är en grej som verkar gå i cykler med tioårsintervall.

Bartek (28:59)
Mm.

Mm.

Skicka HTML över HTTP, vilken grej.

Patrik (29:11)
Det är helt sinnes sjukt, det kan man ju inte göra. Det hör ju vem som helst.

Anders (29:16)
Om jag ställer frågan på ett annat sätt då, tror ni att det är ett noll summespel, kunskap inom vårt yrke eller generellt inom yrken?

Bartek (29:26)
Nåll summespel på vilket sätt?

Anders (29:29)
Som i att om man väljer att vara journalist, då måste man göra avkall på specialiseringsdjupet. Eller vice versa.

Patrik (29:38)
Jag skulle nog snarare säga att vår bransch är lite speciell i det sättet att allting som du kan idag kommer inte betyda någonting om femton år. Det är nog inte många branscher där kunskap bara blir helt värdelös. Men om du är läkare, det kommer väl nya rörande här med men saker...

Grundläggande saker slutar ju inte vara på det sättet för att det går 30 år. Eller om det är någon form av...

Ingenjör eller ekonom eller vad som helst. Någonstans kanske man bara måste...

Anders (30:17)
Det är väldigt intressant. Jag har inte tänkt på det förut. Man ska alltid vara försiktig när man jämför med andra branscher man själv inte har koll på. Men jag föreslår mig ändå att om man skulle sätta en utvecklare från 2005 och en hantverkare, en snickare från 2005 i ett rum, låsa in dem i 20 år och sen släppa ut dem och bara nu får du jobba igen. Då skulle snickaren... Nya verktyg, okej, ni gör så nu, okej, lugnt. Och sen köp på. Utvecklaren skulle bara skjuta sig själv. Det är ju kört.

Patrik (30:36)
Mm.

Hahaha

Anders (30:48)
Ursäkta, det låter inte hemskt. Men jag tror det skulle vara ganska jobbigt på sparken om man inte verkligen hade tur med vad man satsade på 20 år sedan.

Patrik (30:58)
Ja. Nej men det är nog som du säger också, man ska nog inte jämföra yrken så. Men jag tror ändå att det ligger någonting i det. På något sätt.

Anders (30:59)
Så håll det med. Det är konstigt.

Patrik (31:12)
Jag vet inte hur mycket från... Jag började jobba 2005. Jag vet inte hur mycket kunskap från 2005 som jag faktiskt har användning för idag.

Anders (31:22)
Var det runt ASP -net 1 .5 eller någonting? Vad var det då? Typ, eller?

Patrik (31:27)
Jag tror att första jobben var klassisk ASB, webbeskript.

Det finns väl inte kvar tror jag.

Anders (31:41)
Nej, inte klassisk ASP, det finns ju någonstans. Det är ju VBA, eller hur. Jag vet inte om det är någon skillnad i språket. Plattformen är ändå under.

Bartek (31:42)
Jo i Excel.

Patrik (31:45)
Jo, exakt. VBA. Official Basic for Applications.

Jag tror inte ens pvp ville man på lite i den tiden med. Jag tror inte pvp ser likadant ut. Jag såg lite pvp -kod för ett tag sen och det såg ju riktigt snyggt ut nästan.

Anders (32:02)
Nej.

Alltså till och med pyton som har varit ett språk som man tänkt är så konsekvent i sin enkelhet, i sin syntax. Även där är det ju det största skillnaden med delvis med de här försöken till att få in typning. Men även nya sätt att hantera, de lägger också till nya ideo - och språkverktyg och syntax -sugaring som gör att den pyton jag skriver som typ är samma var samma sen jag var femton. Den är ju riktigt såhär, det här är inte liksom...

Enterprise grade, pyton om man säger så. Märker man ju när man ser någon riktning av modern kod så ser det verkligen stor skillnad på hur jag skriver pyton av någon som är en aktiv pyton back -endare skriver pyton idag. Så det stämmer nog att det är ganska mycket ruttning där på ens kunskap.

Bartek (32:55)
Jag har en bekant som jobbar som botaniker.

Och han akumulerar verkligen kunskap. Det är ingenting av det som han lär sig som blir inaktuellt.

Det är biologi typ. Det ändras inte.

Patrik (33:16)
så vill inte något bli utrotat.

Bartek (33:19)
Ja, det är precis sånt. Men ni förstår min poäng. Det är liksom...

Patrik (33:22)
Förstådde poäng.

Bartek (33:28)
Det är svårt att tänka mig någon annan värld där kunskap blir utdaterat så fort. Det är en kunskap i sig att kunna sålla och mönstermatsa nya grejer mot gamla grejer. Det är väldigt sällan någonting är på riktigt nytt från scratch. Det är oftast det här som det här fast med en liten spännande twist.

Patrik (33:59)
Ja det finns en citat bara, vi bygger våra mjukvaror som... näh vänta... We build our software... en massa googlare än bara för att...

Anders (34:09)
Det här är Bra TV.

Patrik (34:14)
Nej, Ellen Allman var det som...

Anders (34:25)
Ja.

Det är väl, jag tycker, en väldigt fin spegling just för att mjukvara är någonting som är väldigt drivet av mänskliga behov i stunden på många sätt. Och det är ju en duktig utvecklade arkitekt, vad man vill kalla det, kan ju ofta stävja de där tillfälliga, vi behöver ha en stig här, så vi gräver en stig här nu. Vi lägger emot det här, för det behövs mer trafik när man står här.

kan se att den här grejen kommer inte vara bra längre. Vi måste antingen stoppa det eller anpassa oss och lägga till stöd så att det kan växa på ett bra sätt. Så det är ju den här mänskliga viljan också hur lätt det är att ändra på mjukvara relativt sett. Mycket annat som görs i världen. Som också är lite av ett gissel. Att det är så här, men det är bara att lägga till längre. Och det är inte bara icke...

Utvecklaren säger det, och även utvecklare har den approachen, även om man brukar låta sig att man inte tycker det, så är det att vi kan lägga in en till bol, skitsamma. Eller vi kan refakturera och göra det snyggt igen. Och den öppenheten för förändring är ju en del av det som du nämnde med Patrik, att kunskapen ruttnar för att allting ändras hela jävla tiden.

Patrik (35:38)
Khm.

Men egentligen så skulle de inte behöva göra det. Alltså...

Är det inte så att det är lite problem med ooo shiny? Vi skulle rent krast kunna skriva våra applikationer som gjorde skriva line of business applikationer i visual basic och skripta våra webbsidor med pvp eller asb vb va inte va utan.

Anders (36:24)
Nu har du aktiverat mitt trap card, kan jag säga. För det här är min käpphäst att speciellt vad gäller gränssnitt och gränssnittdesign och hur mycket komplexitet det är med för. Så ingen hade klagat om ingen hade gjort det snyggare. Hade det varit grått och fyllt hade det varit lika långt som det varit för 20 år sedan. Samma utseende, samma logik i hur saker ligger och sådär. Samma interaktionsmönster. Det funkar bra. Och nej, sidan har hoppat till en halv...

Patrik (36:37)
Mm.

Anders (36:52)
Det är tidigt när man trycker på en länk. Literally unusable.

Patrik (36:55)
När du går till tandläkaren, kolla deras gränssnitt. De använder det nästa gång. Min bank kör fortfarande så här. Man ser till och med den default Visual Basic form -loggen uppe i hörnet. När de sitter och ska kolla lånet eller vad de nu ska göra.

Anders (37:16)
Ja, den WinForms -loggan med rutorna ser man ibland också. Färgerutorna ser man också här och där.

Bartek (37:19)
Mm.

Patrik (37:21)
Och så tandläkare som jag sa, senast jag var så hade de kört Windows 6 -spel eller Windows någonting. Men så här jättetråkig WinForms -applikation som visade någon runt en bild. Och de... svårt att tänka mig att de klagar. Jag önskar den här appen var lite flashigare.

Bartek (37:36)
Mm.

Tänk om jag kunde ha lite spinners.

Patrik (37:48)
Lite spinner såhär exakt.

Anders (37:51)
Men det där är ju väldigt intressant, skiljelinjen. Jag vet, det är ju jättemånga av vården som hatar allt IT -systemsjobb de tvingas sitta med. Där finns saker att förbättra, men ingenting av det tror jag har att göra med just det här gränssnittet, själva interaktionen vid datorn. Visst är det jobbigt att allting laddar sekt och det är felbygd och grejer, men det här visuella som du säger att det ska vara flashigt, att det ska vara...

animerat, det ska vara rundade hörn. Allt det där känns som att det bara var...

Bartek (38:26)
De hade nog inte gått ut i strejk om de hade fått rundare hörn på knapparna.

Anders (38:31)
Säkert.

Patrik (38:33)
hade det gått ett strejk om man tog bort de rundade knapparna.

Anders (38:38)
Nej men däremot kan man ju se en framtid där de får maskiner till sina mottagningar som har touchscreens istället för fysiska knappar. Och att det blir skitjobbigt när man har på sig handskar eller fuktiga händer och ska trycka på den här typen blodrotationsknappen för blodprover. Så trycker man fel. Vilken jävla misär att inte få ha reglage och de har touchscreens istället för att det är billigare. Det kan man ju se, det var ett problem. Och det är också en del av det här, touchscreens. Det får inte vara en...

flickor på en hemsida när man går in. Allt det är så irriterande, för om man aldrig hade gett folk det hade ingen brytt sig.

Bartek (39:17)
Men det är en annan sak som är speciell med vår bransch, det är att det är jättelätt att Cargo kultar det som stora bolag gör. Klart vi ska ha microservices och...

kunna skala till halva jordens befolkning på en sekund. Om man jämför med läkemedelsbranschen finns det inte på kartan att en nystartad läkemedelsbolag tänker att vi ska göra som AstraZeneca som har halva Södertälje som sin fabrik.

Patrik (40:03)
Det här är kul, för jag kommer ihåg, jag tror jag hade sagt det och berättat om det här förut. Jag kommer ihåg, jag jobbade på Netonet. Under russen hade vi ungefär 2 -3 000 samtidiga besökare. Allting driftades på två webbfrontar.

Anledningen till att det var två webb -servrar var inte för lasten utan att man skulle kunna draina en när man uppdaterade. Man drainerade en server, uppdaterade drainerade en andra server, uppdaterade. Men nu vet inte jag var de sysslar med det här idag. Jag har svårt att tro att de kör två webbserver i en garderob längre.

Fast egentligen...

Anders (40:48)
De har säkert ett jättekomplext octopus deploy -script som de skrev för sju år sedan, som ingen förstår längre.

Patrik (40:52)
Exakt. Eller Kubernetes Cluster eller att de kör 500 tjänster i Azure. Fast bevisligen så... Nu säger inte jag att det är så för jag vet inte hur det är där nu. Men jag tar det som exempel att...

Allting var lite enklare.

Anders (41:14)
Nu har vi hamnat här igen hörni.

Bartek (41:15)
Hehehehehe hehehe he

Patrik (41:16)
HAHAHAHA! AAAAH!

Bartek (41:21)
Öhm...

Patrik (41:21)
Nej! Okej, ska vi... Ska vi backa lite?

Anders (41:24)
Mode mot emet endgame.

Bartek (41:29)
Men...

En sak som jag funderar på också är att jag vill specialisera mig på grejer som kanske inte...

Inte är gångbara för mig som egen konsult. Jag skulle vilja hålla på med HTMX och Blazor och självhosta .net. Men det är ingen som vill betala för den kompetensen. Alla vill ha...

Azure Function i Azure och Cosmos DB.

Så det är en avvägning. Man får liksom hitta någon skärningspunkt mellan det som är roligt och det som är lukrativt.

Anders (42:15)
Ja, annars får man ju satsa... Alltså, annars får man ju lägga karriärtid på att bli en person som pratar om, skriver om, håller kurser i ny teknik ex. Det är ju som när man läser filosofi på universitetet som jag inte har gjort. Då får man alltid bli... Man får bli lärare i filosofi i så fall. Nej, alltså jag har inte gjort... Nej. Då får man ju bli lärare i filosofi. Det är det man får bli om man vill hålla på med det sen. Eller liksom, har man tur kan man skriva en bok. Men de flesta lyckas ju inte göra det, utan det får du bli. Då får du bli lektor och föreläsare.

Bartek (42:27)
Mm.

Patrik (42:31)
Där kom den, där kom den.

Bartek (42:34)
Hehehe

Anders (42:45)
och sen sitter du där och forskar lite.

Man får ju bli då den personen som har html -kurser, htmx -kurser, liksom, om man vill hålla på med det. Men det är ju en smal nisch, det är ju svårt att säga också. Men det är ju en specialistgrej, tänker jag mig, att bli den där personen som driver en ung teknik.

Bartek (43:06)
En person som har lyckats bra med det här är poddgranen Lars Wikman. För han har ju gått all in först på elixir och nu har han gått ännu djupare på... heter det nerves? Som är typ... Ehh... IoT. Elixir för IoT typ. Nerves.

Patrik (43:26)
Vad heter du sa du? Nervs, N -E -R -F, eller? Aha, ja ja, okej. Nervs.

Anders (43:30)
Mm, jag kände igen det. Nej, det är nerver på engelska.

Bartek (43:36)
Men han har verkligen spelat Han har planterat träd för 20 år sedan och Nu kommer kunder till honom för att han har gjort sig ett namn på någonting som är skitnischat men liksom tillräckligt stort för att Det ska finnas företag som vill betala för den kompetensen

Patrik (43:56)
Men det där är intressant, Harry. Jag har pratat med Lars. Han är supersmart och han kan verkligen sina grejer. Men har han haft tur, eller är det på grund av att han är smart? Förstår ni vad jag menar? Måste man ha lite tur för att få jobba med det som man... ...specialiserar sig på det som man vill?

Bartek (44:09)
Mm.

Han har ju helt klart utökat sin luck surface genom sitt jobb. Genom att podda, genom att skriva, genom att ha mailing -listan och videokurser. Så det är liksom...

Anders (44:14)
Man måste nog vara...

Patrik (44:26)
Ja, det var det så.

Han har byggt sin egen framgång kanske.

Bartek (44:34)
Ja, så absolut.

Anders (44:36)
Man får nog vara lite risktagande och ganska idogen i att fortsätta. Man vill driva den typen av... Man vill vara med tidigt i en teknikvåg och satsa på att om jag kommer in här nu och börjar bli namn inom det här som fem, tio år så kommer jag vara en namnkunnig person inom området. Det är en chansning såklart.

Bartek (44:58)
Jag upplever att han är... Men jag upplever Lars som... Han är genuint intresserad och tycker det är roligt med det som han håller på med och det blir gärna mycket enklare.

Patrik (44:59)
Herregud, jag vet inte ens vad jag ska göra om tio dagar.

Ja, men det känns väl lite som en... Det måste man väl tycka, tänker jag, om man ska gå djup till någonting. Det är som... Du tycker väl Blazor är jättekul, har jag förstått. Eller du... Men...

Bartek (45:22)
Mm.

Jag tycker inte Blazer i sig är roligt, men jag tycker om känslan av hur snabbt allting går. Även om det inte är...

Patrik (45:37)
Ja, men det fascinerar dig på något sätt. Det finns en drivkraft någonstans att du vill lära dig och du vill jobba med det där.

Bartek (45:38)
KÖHÖHÖHÖHÖ

Mm.

Anders (45:49)
Men det är ett problem. Det finns ju väldigt många som har suttit och läst den här boken om Haskell eller Clojure eller förändringen Go Lang för tio år sedan och bara känt som det här vill jag hålla på med. Vem ska anställa mig? För att jag är så här, jag kan funktionell programmering. Yes. Alla va okej. Men vi behöver en dotnettare som kan EPISERVER. Sorry. Ja, men det är ju ett...

Bartek (46:13)
göra formulär över i Taveli.

Anders (46:16)
Det är en utmaning, men därför man balanserar det till vad man gör för sig själv och som en slags investering i en allmän kunskap. För er egen del, jag var jätteinne på funktionsprogrammering för typ tio år sedan. Då var det så här, det här är så coolt, det är så intressanta idéer. Det är en fascinerande sätt att programmera. Sen så kom ju liksom...

Den bredare IT -världen är fatt med vissa koncept som taggad unions och bättre pattern matching och immutability som verkligen inte var självklart för tio år sedan. Där fick man ju ändå på något sätt, fick jag ju en liten pay off för att jag för egen vinning höll på med något konstigt språketag. Men det går ju inte att tänka att man ska investera.

strategiskt det där. Det går inte att veta vad som blir poppis, vad som är värdefullt om tio år eller fem år. Men som du säger, man kan ju öka sin tur, sin lackstat, genom att faktiskt göra sånt där också och få lite större yta för att träffa.

Patrik (47:29)
Jag vill se Bärteck på någon konferens nu om ett halvår när han pratar om Blazer.

Bartek (47:35)
så där.

Patrik (47:37)
Hmm.

Bartek (47:41)
Jag höll ju en dragning om Blazer på hos kunden och det... Jo men det gick, det gick bra. Det var bara två React -killar som blev triggade. Och undrade vad man skulle göra om man vill, om man ska ha fler klienter.

Patrik (47:44)
Jag vet inte hur det gick då.

Vadå, fler klienter? Vad sa du?

Bartek (48:02)
Ja... Ja, precis. Om man skickar HTML över HTTP, ska du då kunna ha en mobilapp. Tänk om du inte...

Anders (48:03)
En mobilapp också.

Patrik (48:06)
Mm.

Anders (48:12)
Då svarar du att man får bara skriva en regspars som parsar ut datan från HTML och får tillbaka istället. Lätt som en flätt.

Patrik (48:14)
Hahaha!

Bartek (48:15)
Det är det som är nöjda.

Ehm... Nä men vad jag skulle säga... Jo, ehm... Paul Graham har ju skrivit en artikel om det här som heter... Den heter någonting med Lisp och han argumenterar för att liksom... Man ska välja esoteriska... Ehm... Programmeringsspråk för att då får man de här taggade människorna som brinner och de är oftast smarta också.

Anders (48:54)
Jag har tänkt det mycket och jag tror på det till en viss punkt. Men jag tror också att man får en risk att man får in folk som är intresserade av teoretisk ren lära. Och det tror jag kan vara en extrem reduktion i produktivitet, speciellt för en typen startup.

Bartek (49:15)
Tratavärldens möpar.

Anders (49:18)
Ja, precis. Vi kan inte lägga in den här config -filen här för det är inte pure att ha den filen på disk. Man bara, fuck off. Hårdkoda skiten och gå och lägga. Sådana har jag ändå mött lite här och där i jobbet. Man blir liksom, jag först här, jag förstår vad du säger och jag vet att du tycker att jag är smutsig som inte gör så. Men en del av yrket är att förstå att man inte kan bygga vita ton bara.

Patrik (49:27)
Hahahaha

Fast motsatsen är nog värre tycker jag. Alltså när man kommer in i ett nytt projekt så här och det är 1200 varningar och terminalen lyser upp som en julgran för att det inte finns något. Alltså det har gått helt åt andra hållet.

Anders (50:05)
Jag håller med. Jag skulle hellre sitta med ett gäng haskelnördar än ett gäng sån här. Det funkar. Tryck på F12. Skyddsamma. Eller F5 eller vad det är. Absolut. Det håller jag med om.

Men det bästa är ju vad som vi är, pragmatiska men också väldigt intelligenta samtidigt.

Bartek (50:26)
Det är poddens motto. Jag måste avrunda för jag måste gå och lägga mig för den här jävla AC -förkylningen. Men har vi bestämt att det här är sista avsnittet innan sommaruppehållet?

Anders (50:28)
Ja.

Jag var tvungen att säga en så dum sak som sista sakningens sak. Det var jobbigt.

Jag är öppen för det mesta. Jag jobbar nästa vecka och nästa vecka.

Bartek (50:49)
Det här är det sista avsnittet som vi garanterar innan sommaren. Däremot så kan det komma avsnitt. Vi lämnar inga garantier fram till mitten av augusti.

Anders (50:53)
Ja.

Bartek (51:04)
I <|pl|> <|translate|> <|notimestamps|> I

Anders (51:06)
Det är synd att vi inte kommer över 20 episoder bara innan sommaren. Men det är som det. Vi har försökt, i alla fall.

Bartek (51:13)
Men jag hade en jävla bra run med avsnitt varje vecka i hur många avsnitt vi är uppe nu.

Anders (51:20)
Här är femtonde, vi spelar in just nu.

Bartek (51:22)
Ja, det är fan inte fiskan.

Anders (51:25)
Nej, vi har ändå kommit förbi i den här liksom att man hittar en podcast som har två avsnitt var det första bara en kort intro trailer och sen är det ett avsnitt, sen är det slut. Det är ju skönt att det inte behöver bli en sån en sån blind tarm. Nej. Ja, det kan vi alltid göra. Det är skönt att veta. Men nu är det bara skitsnack så det är bara att säga hej då, antar jag.

Bartek (51:32)
Tja.

Patrik (51:36)
Det är inte för sent. Vi kan fortfarande lägga ner.

Bartek (51:47)
Tack för de här femton avsnittet och vi hörs i sommar eller efter sommaren.

Anders (51:53)
Det gör vi. Ha det så bra. Hej då!

Bartek (51:54)
Tack så mycket. Hej.

Patrik (51:56)
Hej!

Om generalister och specialister
Sändning av